Gebroeders Groen op zoek naar voorjaarsbloeiers in de stad

De gebroeders Groen trekken in deze nieuwe aflevering van de serie Groen Voorziening de stad in op zoek naar voorjaarsbloeiers. Van Het Park tot langs de Gordelweg: overal zijn al tekenen van de aanstaande lente te vinden.

 

“Je ziet in de natuur echt al het einde der winter en het begin der lente”, vertelt Kevin wijzend op een ‘Sneeuwklokje’. “Die zie je eigenlijk ook in hele koude periodes”, legt Marvin uit. “Ze hebben een soort antivries in hun bladeren. Ze stoppen een soort suikers in hun water in de cellen en dat bevriest niet. Er is geen kristalvorming”, legt hij verder uit. Die kristalvorming is vaak fataal voor de planten die er niet op voorbereid zijn.

In Het Park en de nabijgelegen Historische Tuin Schoonoord zijn al de eerste tekenen van de lente te spotten. Zo staan er hier en daar wat narcissen die tot bloei komen. “Een echte Stinzenplant”, zegt Kevin. “Een ‘stins’ verwijst naar een stenen huis. Dat komt uit de Friese taal”, zegt Marvin. “Die werden vroeger door de gegoede burgerij aangekocht uit het buitenland en zo geplant in de tuin. Die komen dus ook hier bij het landgoed De Heuvel voor”, vult Kevin aan. Voor de tweeling is niet alleen het einde van de winter in zicht, maar ook het einde van seizoen twee van de serie. “En ik wil geen excuses meer horen nu, want je kunt dus ook in de winter op avontuur in de Rotterdamse stadsnatuur”, besluit Kevin.

Kijk hieronder eerdere afleveringen van Groenvoorziening.

Via het YouTube kanaal van OPEN Rotterdam kan je nog veel meer leuks vinden en zien, dus vergeet je niet te abonneren.

Bron: OPEN ROTTERDAM