Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Vrijwilligers weer aan het werk in natuurgebieden langs Oude Maas

De verenigingen de Carnisse Grienden, Tafelronde 154 Rhoon en Lionsclub Rhoon Oude Maas organiseren op zaterdag 6 november as. weer hun gezamenlijke, jaarlijkse natuurwerkdag voor vrijwilligers in de grienden op de noordelijke oever langs de Oude Maas. Het gaat om het buitengebied Rhoon-Poortugaal dat loopt vanaf de Gaatkensbult bij de Koedoodsehaven, via natuurgebied Klein Profijt tot aan de kleine jachthaven van Poortugaal. Dit keer is het een inhaalactie, die nodig is omdat eerder in het vroege voorjaar de actie vanwege de coronamaatregelen helaas moest worden uitgesteld.  Nu valt de werkdag op zaterdag 6 november samen met de jaarlijkse, landelijke ‘Natuurwerkdag’ van de Provinciale Landschappen in Nederland. Dan zijn verspreid in het hele land bij allerlei projecten vrijwilligers aan het werk in de natuur.

natuurwerkdag

Zoals elk jaar verzamelen in Rhoon-Poortugaal leden van de drie betrokken verenigingen en hun vrijwilligers, waaronder veel ouders met kinderen, het zwerfafval dat in het getijdegebied bij hoogwater is achtergebleven. Ditmaal is het anders in het in de herfst dichtbegroeide natuurgebied Klein Profijt. Omdat daar vanwege de dichte begroeiing het afval moeilijk te vinden is, is er na overleg met beheerder Het Zuid-Hollands Landschap besloten om ditmaal in dat gebied vooral snoei- en knotwerk aan de wilgen rondom de eendenkooi uit te voeren.

In alle drie de locaties wordt om 09.30 uur verzameld en het werk loopt van 10.00 tot uiterlijk 13.00 uur. Vrijwilligers zijn hierbij zeer welkom. Deelname geschiedt op eigen risico en ook kinderen vanaf de hogere groepen basisschool kunnen op twee van de locaties meedoen, mits begeleid door een ouder of andere volwassene. Gezien de aard van het werk in Klein Profijt kan het werk daar niet veilig door kinderen worden gedaan. Alle deelnemers wordt aangeraden kleding te dragen die vuil en nat mag worden en vooral stevig schoeisel, bij voorkeur laarzen. Staatsbosbeheer, Het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Albrandswaard (BAR organisatie) stellen weer werkmateriaal beschikbaar en dragen na afloop zorg voor de milieu-verantwoorde afvoer van al het verzamelde zwerfvuil

Carnisse Grienden

Vereniging de Carnisse Grienden ( www.carnissegrienden.nl ) ) verzamelt vanaf 09.30 uur op het terrein van Kraaijeveld aan de Koedoodse haven ter hoogte van het gemaal Breeman. Om 10.00 uur trekken de deelnemers onder begeleiding het terrein in en vanaf circa 12.00 uur staat de traditionele erwtensoep klaar en ontvangen deelnemende kinderen als herinnering een heus diploma.

Klein Profijt

Leden van de Lionsclub Rhoon Oude Maas en hun vooraf aangemelde vrijwilligers ( rhoon.oudemaas@lions.nl ) verzamelen vanaf 09.15 uur op de parkeerplaats, gelegen voorbij het clubgebouw van de Golfbaan Rhoon, nog even rechtdoor richting rivier en dan links afslaan naar de aldaar gelegen parkeerplaats. Om 09.30 wordt er vanaf daar gezamenlijk gewandeld naar het toegangshek van de eendenkooi. Om 13.00 uur wordt de knotwilg-actie afgerond met een traditioneel drankje/hapje in het bos. Gezien de aard van het werk en de beperkte terreinruimte ter plaatse is hier het aantal deelnemers beperkt en is dus aanmelding vooraf nodig per e-mail aan rhoon.oudemaas@lions.nl of telefonisch via 06. 140 32 150.

Rhoonse Grienden

De Tafelronde 154 en hun vrijwilligers verzamelen om 09.30 uur in de Kopstoof bij de ingang van de Rhoonse jachthaven aan de Havendam 21a in Rhoon. Na een korte instructie vertrekken alle werkers, jong en oud, om 10.00 uur richting grienden. Na afloop zorgt de Tafelronde voor de inwendige mens en is er voor de deelnemende kinderen een versnapering en uiteraard ook een fraai diploma.                                                 Zie voor meer details https://www.facebook.com/events/2683796835189240/                                                                        

november 06 2021

Venue

Parkeerplaats de Carnisse Grienden

Portlandse Zeedijk
Barendrecht, Zuid Holland 2993 AL Nederland

+ Google Maps

Organisator

Vereniging Carnisse Grienden
Phone: 010 501 65 32
Email:
Website: Visit Organizer Website