Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

VLINDERMEE! Tel alle vlinders in je tuin vanaf 3 juli

vlinders tellen

Na een lange aanloop laat de zomer zich eindelijk zien. Doe mee en tel de vlinders in je tuin tijdens de tuinvlindertelling van 3 t/m 25 juli 2021. Als veel mensen meetellen krijgt de Vlinderstichting een beter beeld van hoe het met de tuinvlinders in Nederland gaat.

Tellingen doorgeven

Log in met je e-mailadres en wachtwoord. Ben je nieuw en heb je nog geen wachtwoord, maak dan eerst een account aan. Je kunt niet meer inloggen via Facebook. Heb je eerder via Facebook ingelogd, maak dan een nieuw account aan. Maak hier je account aan, of log in: Maak account of Log in

Gratis App Vlinder Mee

Met de app Vlindermee kan je snel en gemakkelijk alle vlinders in je tuin doorgeven. Weet je niet welke vlinder je hebt gezien? Dan kan je in de app snel de naam opzoeken.

Download voor iOS

Download voor Android

Tellen is leuk en gemakkelijk!

  1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  2. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.
  3. Geef je telling door via de app Vlindermee of via deze website. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Tips om vlinders te tellen

  • Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11 uur ‘s ochtends gaan tellen, of na 17 uur.
  • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.
  • In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop  je de vlinders kunt bekijken. Gratis te downloaden!
  • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan deze tellijst en print hem.
  • Bij de vlindertelling in 2017 is de atalanta het vaakst aangetroffen. Gevolgd door de kleine vos en dagpauwoog. Welke vlinder zal dit jaar als eerste eindigen?

Help de vlinders

Het gaat slecht met de vlinders en bijen en andere insecten belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Daar kan je iets aan doen! In onze natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, op je balkon of groenstrook in de buurt. Met deze tien tips kan iedereen bijdragen aan meer vlinders.

Tip nr. 1

Koop een vlinderplant en zorg voor voedsel voor vlinders

Koop een vlinderplant

Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Iedere vlinder heeft zo zijn eigen voorkeur. Hoe meer nectar, hoe meer vlinders in je tuin!

Koop een vlinderplant

Tip nr. 2

Adopteer een vlinder

Sommige bedreigde vlinders hebben gerichte bescherming nodig. Door een vlinder te adopteren help je mee aan bescherming.

Adopteer een vlinder

Tip nr. 3

Maak je tuin groener!

Tegel eruit, plant erin

Maak je tuin (nog) groener! Niet alleen goed voor vlinders en biodiversiteit, maar ook voor waterberging.

Meer lezen

Tip nr. 4

Gebruik geen gif

Een vlinder die drinkt in een tuin waar gif is gebruikt, zal dat waarschijnlijk niet overleven. En ook bijen en andere insecten hebben hier last van.

Meer lezen

Tip nr. 5

Klimop is een voedselplant voor sommige vlinderrupsen in de tuin.

Koop een rupsenplant

Zonder rupsen zijn er geen vlinders… dus zorg ook voor voedsel voor rupsen. Ze eten vaak wilde planten, die je gemakkelijk in een hoekje kwijt kunt. Je kunt ook gewoon een polletje brandnetel laten staan.

Meer lezen

Tip nr. 6

Zorg voor afwisseling

Vlinders oriënteren zich met hulp van planten, zoals wij gebouwen herkennen. Zorg dus voor afwisseling.

Zorg voor afwisseling

Tip no. 7

Citroenvlinder heeft zich tussen de bladeren verstopt.

Zorg voor een veilige plek in de winter

Eitjes, rupsen en poppen verstoppen zich in de winter tussen de planten. Ruim dus niet alles op, maar geef ze een plek om te schuilen.

Lees meer

Tip nr. 8

Het hele jaar door bloemen

Vlinders vliegen van maart tot september. In al die maanden hebben ze nectar nodig. Zorg dus voor veel verschillende bloeiers.

Nectarplanten bekijken

Tip nr. 9

IJzerhard (Verbena) is een leuke plant om cadeau te doen.

Geef een vlinderplant cadeau

Zelf al een vlindervriendelijke tuin? Geef het vlindervirus door! Doe een vlinderplant cadeau aan je buren of familie.

Geef een vlinderplant cadeau

Tip nr. 10

Fruit voor vlinders

In het najaar drinken veel vlinders van sap uit overrijp fruit. Zet een schaal met peren, appels of pruimen in de zon en kijk welke vlinders er op af komen.

Lees meer

Bron: Vlinderstichting

juli 03 2021
  ·  
juli 25 2021

Details

Start 3 juli
Eind 25 juli
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Organisator

Vlinderstichting
Phone: 0317 - 46 73 46
Email:
Website: Visit Organizer Website