Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Tuinvlindertelling 2022

Een oranjetipje, een dagpauwoog, of het klein koolwitje: iedereen met een tuin kan ze tegenkomen. Maar het gaat niet goed met de Nederlandse dagvlinders. Zelfs algemene soorten gaan achteruit. Daarom organiseert De Vlinderstichting ieder jaar een tuinvlindertelling. De tuinvlindertelling is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli 2022.  Elke telling word gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin.

Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?

Mee doen met de tuinvlindertelling is dit jaar extra makkelijk. Achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuwe website waarop je jouw resultaten gemakkelijk kan doorgeven. Neem een kijkje op tuintelling.nl en registreer je alvast!

  1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  2. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  3. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.

Zie je later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling. Lees op de website van de Vlinderstichting verder over tellingen doorgeven, en meer.

Wanneer kan je het beste vlinders gaan tellen?

Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11 uur ’s ochtends gaan tellen, of na 17 uur.

Hoe herken je vlinders?

De eerste stap in het herkennen van vlinders, is om gebruik te maken van de herkenningskaart. Heb je deze nog niet, dan kan je hem gratis downloaden. Dit zou je al een goed idee moeten geven van de vlinders die je in je tuin tegen komt. Download de Kaart HIER op de site van de Vlinderstichting.

Waarom is het belangrijk om mee te doen met de Tuinvlindertelling?

Het gaat slecht met de vlinders, bijen en andere insecten in Nederland, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Daar moeten we iets aan doen! Daarom organiseert De Vlinderstichting ieder jaar de tuinvlindertelling. Dankzij deze jaarlijkse telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp. Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering.De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.

juli 15 2022
  ·  
juli 17 2022

Organisator

Vlinderstichting
Phone: 0317 - 46 73 46
Email:
Website: Visit Organizer Website