Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Rotterdamse fietstochten voor klimaatrechtvaardigheid 27 juni 2021

De Rotterdamse Klimaatbeweging organiseert zondag 27 juni een fietstocht voor klimaatrechtvaardigheid. Op donderdag 24 juni is het zes jaar sinds de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak van Urgenda. De rechter oordeelde in 2015 dat De Staat de CO2-uitstoot tussen 1990 en 2020 met ten minste 25 procent terug moest brengen. Door zes jaar opzettelijk te vertragen is de doelstelling niet gehaald. Ondertussen ontvangt de fossiele industrie jaarlijks nog steeds miljarden subsidie. Daarom organiseren o.a. Extinction Rebellion, PINK Zuid-Holland en Rotterdam Fossielvrij deze fietstochten door Rotterdam.  Fiets jij ook mee voor klimaatrechtvaardigheid?

Praktische informatie

  • Er zijn 2 routes die je kan fietsen. Start 11.50 uur (twee routes): 1) vanaf de Floating Farm Rotterdam Gustoweg 10 en 2) vanaf de Erasmus University Rotterdam Campusgarden aan de Collegelaan.

  • Vanaf 13.45 uur zijn er op de Binnenrotte een aantal sprekers en de manifestatie wordt drie kwartier later afgesloten met een lawaaiactie.

Nog 10 jaar om Klimaatneutraal te worden.

Het Parijse akkoord is op basis van laatste wetenschappelijke onderzoeken al achterhaald. De opwarming van de aarde gaat veel sneller en de afgesproken CO2 uitstoot wordt al over zes jaar bereikt. Huidige inschattingen van o.a Carbon Tracker en het ‘Mercator Instituut’ geven ons nog 10 jaar de tijd om wereldwijd klimaatneutraal te worden, mist we de opwarming tot 1.5 graad willen beperken. Na zes jaar stilstand kan Nederland zich geen enkele vertraging veroorloven. De realiteit is echter dat het nieuwe kabinet waarschijnlijk zal doorgaan op de ingeslagen weg. Een rechtvaardige klimaattransitie komt er niet vanzelf, maar moet worden afgedwongen. Daarom roepen we zes jaar na het Urgenda vonnis een actieperiode af tussen donderdag 24 juni en zondag 27 juni.

Door het hele land gaan mensen de straat op en eisen de volgende maatregelen om de CO2-uitstoot op een eerlijke manier terug te brengen:

● Nu actie, niet over tien jaar!
Laat de burgers beslissen door middel van een Burger Beraad. Sluit de kolencentrales en stop de gaswinning, zonder compensatie van de Staat. Investeer in een decentrale en duurzame energievoorziening, onder publieke controle, met zonne- en windenergie als basis en een 3e vorm van energieopwekking. Verlaag direct de Co2 uitstoot van de Rotterdamse haven en verbeter de luchtkwaliteit.
● Investeer in klimaatbanen!
Werkenden die hun baan verliezen door de energietransitie moeten worden omgeschoold met steun van de overheid en woningeigenaren met een laag loon ontvangen compensatie voor de verduurzaming. Voor andere woningeigenaren en bedrijven geldt het principe “De sterkste schouders dragen de grootste lasten”
● De oplossing is collectief en lokaal!
Stop de bezuinigingen op het OV en investeer in goed en gratis openbaar vervoer! Laat bossen niet wijken voor nog meer asfalt of bedrijfsterreinen. Bedrijven zoals Shell en KLM hebben in de huidige vorm geen toekomst en moeten op korte termijn transformeren / verduurzamen om te voldoen aan de eisen van een nieuwe klimaatwet en dragen daar zelf de kosten voor. Stimuleer de lokale, ecologische productie van voedsel en goederen.

Houdt de social media van de Rotterdamse klimaatbeweging in de gaten voor alle updates: Twitter,  Facebook, of Instagram 

juni 27 2021

Details

Datum 27 juni 2021
Tijd 11:50 - 15:00
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Binnenrotte

Binnenrotte
Rotterdam,

+ Google Maps

Organisator

Rotterdamse Klimaatbeweging
Email:
Website: Visit Organizer Website