Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

Online lezingen van EIS- Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten organiseert jaarlijks een bijeenkomst over insecten en andere ongewervelden: de EIS-dag. Dit jaar gebeurt dat in samenwerking met IVN Natuureducatie. Vanwege de huidige maatregelen vinden de lezingen in iets andere vorm plaats. Er zijn drie online avondlezingen: over de nieuwste EIS-projecten, het tellen van insecten met cameravallen en hoe je zelf aan de slag kunt met het herkennen en helpen van insecten.

Programma

3 lezingen op 3 verschillende avonden over insecten, EIS, en nog veel veel meer.  Lees hieronder waar elke lezing over gaat en vind onderaan hoe jeje GRATIS kan aanmelden.

25 januari 2022, 19.00 – 21.00u: Insecten onder de loep

Deze avond staat in het teken van insectenonderzoek.

 •  Het werk van EIS Roy Kleukers geeft een korte introductie over de huidige activiteiten van EIS Kenniscentrum Insecten.
 • Insecten determineren Alle mooie apps, websites, boekjes… De beginnend insectenliefhebber weet tegenwoordig niet meer waar te beginnen! Daan Drukker geeft een overzicht van de middelen die beschikbaar zijn om zelf thuis insecten op naam te brengen.
 •   Rijke dijken van de Delta Tijdens dit project is gebleken dat op sommige dijken een unieke en gespecialiseerde gemeenschap van insecten leeft. Linde Slikboer vertelt over het uitgebreide onderzoek naar bijen en andere insecten op dijken.
 •  Met z’n allen plantengallen! Omdat gallen woekerweefsel van planten zijn, veroorzaakt door een meestal dierlijke galmaker, verbinden zij zelfs de floristen en faunisten. En zelfs paddenstoelen-liefhebbers komen aan hun trekken met enkele schimmelgallen! Matthijs Courbois vertelt over dit citizen science project waarbij we in heel Nederland naar buiten gaan op zoek naar plantengallen.

1 februari 2022, 19.00 – 21.00u: Alle insecten tellen mee

Betere methoden om insecten te tellen zijn hard nodig gezien de recente constateringen dat de insectenstand enorm is afgenomen de afgelopen decennia, met alle gevolgen van dien in ecosystemen. Automatische insectencamera’s bieden een nieuwe methode voor insectenonderzoek. Tijdens deze avond vertellen de ontwikkelaars, onderzoekers en deelnemers over deze methode. Met op het programma:

 •  DIOPSIS 2.0: de nieuwe insectencamera
 •  Automatische beeldherkenning wordt steeds beter
 •  Insecten meten in provinciaal beleid
 •  Het bepalen van de staat van de Nederlandse insectenfauna met camera’s
 •  Eerste resultaten van de metingen
 •  Ervaringen met het gebruik van de camera’s vanuit het hele land

3 februari 2022, 19.00 – 21.00u: Zelf aan de slag voor insecten

Tijdens de laatste avond leer je wat jij zelf kunt doen als je aan de slag wilt voor, of met insecten.

 • De Vriendelijke Tuin en andere IVN-projecten (beschrijving volgt)
 • De Nederlandse insectenordes In deze lezing leert Aglaia Bouma je de diversiteit aan insecten van Nederland kennen. Welke diversiteit aan kleuren, vormen en levenswijzen is er te vinden in onze eigen leefomgeving en waarom zijn ze zo interessant?
 • Insecten naar je tuin lokken Jochem Kühnen heeft een heel bijzondere tuin: honderden soorten insecten vinden er een thuis. Wat leeft er allemaal in deze tuin, en hoe kun je zelf ook zo veel mogelijk kleine beestjes naar je tuin lokken?

Aanmelden EIS-dagen 2022

Meld je HIER aan voor één of meerdere avonden van de EIS-dagen! De lezingen vinden online plaats via Zoom. De link om in te loggen ontvang je daags voor het webinar via de mail. Let op: je ontvang voor elke avond een aparte link.

januari 25 2022

Venue

ONLINE

thuis achter je computer

+ Google Maps

Organisatoren

EIS kenniscentrum insecten
Website: Visit Organizer Website
IVN
Phone: 070 - 302 30 30
Email:
Website: Visit Organizer Website