Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Nacht van de Nacht

Foto Adriaan Holsappel/ nacht van de nacht.

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 16e keer georganiseerd op zaterdag 24 oktober 2020.

Lichtvervuiling

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden, die de hele nacht onnodig branden.

‘77% van de bevolking vindt dat de reclameverlichting en verlichting van de buitenkant van kantoren na 12 uur ’s nachts uit mag’

Hoe licht is Nederland?
Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden als je naar de onderstaande foto kijkt. Dit is een foto gemaakt vanuit de ruimte. Nederland lijkt te branden als één grote lamp. Lees hier wie de grootste lichtvervuilers zijn. Toch blijkt de Nacht van de Nacht campagne zijn vruchten af te werpen. Verschillende bedrijven doven blijvend de reclameverlichting. Veel gemeenten doven en dimmen daar waar het kan en na 125 jaar steeds lichter worden blijken verschillende provincies en gemeenten langzaam donkerder te worden. Kijk voor de onderzoekgegevens op deze pagina.

‘63% van de Nederlanders ergert zich aan reclame verlichting en verlichting in kantoren die ’s nachts blijft branden’

Hoe licht is de wereld?
Op deze website kan je heel goed zien welke plekken in de wereld het meest licht vervuild zijn. Vooral Europa en Amerika zijn zwaar vervuild, maar ook India, gedeeltes van Rusland en Azië.
Normaal gesproken zijn er ‘s nachts zo’n 2500 sterren met het blote oog zichtbaar, in deze gebieden zijn dat er slechts enkele. De melkweg zullen velen nooit zien. Lees hier over de andere gevolgen van lichtvervuiling.

‘61% van de bevolking vindt dat veel lantaarnpalen gedoofd of gedimd kunnen worden na 12 uur ’s nachts’

Quotes zijn resultaten van een onderzoek dat de Nacht van de Nacht heeft laten uitvoeren door Peil.nl

Aanmelden

Doe als gemeente of bedrijf tijdens de Nacht van de Nacht ook de aanlichting en reclameverlichting uit. Meld je  aan op de website en vermeld wat er aan verlichting uitgaat tijdens de Nacht van de Nacht.  Klik hier om je ook aan te melden

Meld een activiteit aan

Wil jij ook een activiteit organiseren? Kijk in de inspiratiegids voor voorbeelden van activiteiten. Of meld de activiteit hier direct aan.

oktober 24 2020
  ·  
oktober 25 2020

Details

Start 24 oktober 2020 @ 19:00
Eind 25 oktober 2020 @ 06:30
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Organisator

Nacht van de Nacht
Phone: 030-2567350
Email:
Website: Visit Organizer Website