Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Mini cursus over de Vogeltrek & Euro birdwatch

Ontdek de geheimen van de vogeltrek en maak het live mee in het veld. Mini cursus op 25 september en aansluitend op 5 oktober aan de slag tijdens EuroBirthWatch.

Waarom vliegen ganzen in een V? Hoe vinden trekvogels de weg? Waar blijven de zwaluwen in de winter? Hoe herken ik een Graspieper in de lucht? Deze en nog meer vragen worden beantwoord tijdens de cursusavond over de vogeltrek. Woensdagavond 25 september organiseert de vogelwerkgroep van de Natuurvereniging IJsselmonde een cursusavond over de vogeltrek. Je krijgt een inkijkje in de fascinerende wereld van de vogeltrek. Welke mechanismen gaan schuil achter de migratie? Hoe weten vogels de weg te vinden naar een plek waar ze misschien nog nooit geweest zijn? Of juist andersom. Gierzwaluwen komen elk jaar terug bij exact dezelfde dakpan om te nestelen, terwijl ze het grootste deel van het jaar duizenden kilometers zuidelijker verblijven. Hoe doen ze dat?

Determineren
Je krijgt ook uitleg over de herkenning van een aantal algemene trekvogels. Want het determineren van overvliegende vogels is een vak apart. In een paar seconden is het de kunst om de kenmerken te bekijken en te onthouden om een vogel op naam te kunnen brengen. U krijgt handvatten om een aantal soorten te herkennen.

Euro birthwatch
En dit kun je op zaterdag 5 oktober in de praktijk brengen! De cursus wordt eind september/begin oktober gegeven en dat is niet voor niets. De najaarsmigratie is voor veel vogelsoorten in volle gang. Tijdens Euro Birdwatch worden op honderden trektelposten in heel Europa de overtrekkende vogels geteld. De vogelwerkgroep IJsselmonde doet al jaren mee met dit evenement. Ze tellen vanaf een telpost midden in de Crezéepolder. Bij gunstige weersomstandigheden kunnen hier honderden tot duizenden vogels op een ochtend over trekken. Graspiepers, Vinken, Zanglijsters, Spreeuwen en Veldleeuweriken zijn op deze ochtend te verwachten. Misschien is ook al de eerste binnenkomst van overwinterende ganzen uit het Hoge Noorden te zien. Mocht de vogeltrek in de lucht tegenvallen dan is er altijd wel wat in het getijdengebied zelf te zien.

Wilt u meer te weten komen over de vogeltrek? Meldt u dan nu aan via: https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/cursussen/

 

 

september 25 2019

Venue

Zaal Irenekerk

Electropark 17
Ridderkerk, Zuid-Holland 2983 GV Nederland

+ Google Maps

Organisator

Natuurvereniging IJsselmonde
Email:
Website: Visit Organizer Website