Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Let’s Fix Plants! Groene workshops in Bluecity

Het (leren) repareren en upcyclen van onze spullen staat centraal in de workshopserie Let’s Fix It. De vierde editie van Let’s Fix It op zaterdag 23 april staat in het teken van planten. In 61% van de Nederlandse huishoudens sneuvelt geregeld een plant. Dat is zonde. Tijdens Let’s Fix Plants kunnen bezoekers in het BlueCity Lab aan de slag met drie groene workshops ‘Eerste hulp bij kamerplanten’ door botanica Melitta van Bracht en Astrid Priester van de Botanische tuin in de Afrikaanderwijk, Macramé plantenhanger maken van gerecycled katoen onder begeleiding van Atelier Sje en in de workshop met Marvy Green leren deelnemers alles over het kiezen en verzorgen van buitenplanten, zodat je een geweldig groene eetbare (stads)tuin of balkon kunt creëren.

Workshop: Hoe zorg je voor een (eetbare) stadstuin?

Leer tijdens de workshop alles over het kiezen en verzorgen van (eetbare) buitenplanten, zodat je een geweldig groene tuin kunt creëren die jou het hele jaar plezier geeft. Geen tuin? Geen zorgen! Door je balkon, gevel of een boomspiegel (de grond rond een boom in een straat) aan te kleden geniet je toch van extra (eetbaar) groen in jouw omgeving. De workshop is ideaal als je je buitenruimte op een duurzame manier wilt vergroenen en als je meer wilt weten over hoe deze kan dienen als belangrijke voedselbron voor jou en dieren. Tijdens de workshop leer je meer over (vooral) eetbare planten en ga je actief aan de slag met het vergroenen van boomspiegels bij BlueCity. Ook trakteert Voedselbos De Overtuin je op daslookpesto, om te proeven wat de eetbare stad is. Op die manier leer je gelijk in de praktijk hoe je een geveltuin of boomspiegel aanlegt, wat je kunt met eetbare inheemse planten en hoe je kiest welke planten waar goed zullen gaan. Na de workshop weet je welke planten in jouw (gevel)tuin goed werken én hoe je ze onderhoudt. Goed om te weten: Gemeente Rotterdam heeft subsidies beschikbaar voor het aanleggen van groen. Hierdoor wordt het nóg aantrekkelijker om zelf aan de slag te gaan.

Wat neem je mee?

Als je tuinhandschoenen, een schepje en/of harkje hebt, is het een pré die mee te nemen. Eventueel is het handig foto’s van jouw tuin/balkon of plek waar je een geveltuin wilt aanleggen, met informatie over de ligging mee te nemen.

Over Marvy Green

Marvy Green is dé vergroeningswinkel van het Oude Noorden in Rotterdam. Maak je plek eenvoudig groener en biodiverser met kant-en-klare gevulde balkonbakken, insectenhotels, voederhuisjes, irrigatiesystemen, binnenplanten en meer. Alles bij Marvy Green is gericht op compacte (stads)tuinen en balkons en het eenvoudig onderhouden van jouw planten. Dus ook voor als je geen groene vingers hebt!

In de ideale wereld van Marvy Green zien alle steden eruit als een bosrijke omgeving. Biodivers, door verscheidenheid van planten en dieren. In hun toekomstvisie vormen mens, dier en gebouwde omgeving samen één ecosysteem. Marvy Green draagt graag haar steentje bij aan een groenere wereld en is er om jou te helpen hetzelfde te doen.

Over Voedselbos De Overtuin en Vlaardingen

In Voedselbos De Overtuin en Voedselbos Vlaardingen worden voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde gecombineerd. De twee voedselbossen bieden ruimte voor ontmoeting, educatie, recreatie en participatie op het gebied van de eetbare, duurzame stad. In het voorjaar is er een rijke oogst aan daslook, die ze je graag trakteren om te beleven welke inheemse eetbare planten in de stad (kunnen) groeien.

Wanneer?

12.30 uur en 15.30 uur.

 

Workshop: Macrame plantenhanger met gerecycled katoen

Macramé is weer helemaal hip! Plantenhangers, sleutelhangers, tafels en stoelen je kunt het zo gek niet noemen of het is te maken met macramé. Tijdens Let’s Fix Plants gaan we aan de slag met het maken van een plantenhanger voor je nieuwe stekjes of die plant die al drie jaar in je kamer staat. Het touw waar je mee aan de slag gaat is uiteraard gerecycled touw. Door te knopen kom je even heerlijk in de relaxstand. Na afloop van de workshop neem jij de zelfgeknoopte plantenhanger mee voor in je huis, of om cadeau te geven.

Wat neem je mee?

Niks, Sandra zorgt voor het katoen.

Over Atelier Sje

De workshop wordt gegeven door Atelier Sje, onder begeleiding van Sandra de Widt. Sandra is een creatieve duizendpoot. Haar specialiteit: mooie dingen maken van gerecycled materiaal. Zo wil Sandra laten zien dat weggooien zonde is. In haar atelier maakt ze objecten van gerecycled of Rotterdams materiaal. Van gerecyled katoen gemaakt van oude lakens maakt ze plantenhangers, omgevallen Rotterdamse bomen worden broodplanken en meubeltjes die zijn afgeschreven upcyclet ze weer tot blikvangers.

Wanneer?

12.30 uur en 15.30 uur.

 

Workshop: Eerste hulp bij kamerplanten. De basics!

Wist je dat in 61% van de huishoudens regelmatig een plant sneuvelt? Zonde en onnodig! Tijdens deze workshop leren botanici Melitta van Bracht en Astrid Priester je hoe je het beste voor je binnenplanten kunt zorgen. Je leert alle basisprincipes van de kamerplant. Waar moet je op letten als je een plant koopt? Hoe zorg je ervoor dat de plant blij wordt in je favoriete pot? Welke potgrond gebruik je? Wat houdt ‘halfschaduw’ eigenlijk in? Wat moet je doen bij beestjes of als je kamerplant ongelukkig wordt? Van planten stekken en gele blaadjes voorkomen tot omgaan met rouwvliegjes: we stropen de mouwen op en gaan aan onder het toeziend oog van de ervaren Melitta en Astrid aan de slag. En heb je een groene vriend met wie het niet goed gaat? Neem hem gerust mee voor een diagnose, zodat je direct aan de slag kan om de plant weer in tiptop conditie te krijgen.

Wat neem je mee?

Notitieboekje voor tips en trucs en eventueel je kamerplant die zorg nodig heeft.

Over de workshopgevers

Na haar studie Tuinbouwkunde deed Melitta van Bracht ervaring op als botanist bij Diergaarde Blijdorp en Bomencentrum Nederland. Momenteel werkt ze als teamcoördinator bij de Gemeente Leidschendam-Voorburg, waar ze zorg draagt voor stadsparken en ander groen in de gemeente Voorburg. Melitta is als adviseur betrokken bij de Botanische Tuin in de Afrikaanderwijk, waar vrijwilligers zorgen voor 850 verschillende plantensoorten en 40 verschillende boomsoorten. De Afrikaandertuin is een groene en kleurrijke oase midden in een woonwijk van de Afrikaanderwijk en een ontmoetingsplek voor bewoners. Hier werkt ze samen met Astrid Priester. Astrid is coördinator in Botanische Tuin Afrikaanderwijk, en draagt dagelijks zorg voor de planten. Ook stuurt ze de vrijwilligers aan die deze bijzondere plek draaiende houden en houdt ze zich bezig met de organisatie van educatieve activiteiten in de tuin.

Wanneer?

12.30 uur en 15.30 uur.

april 23 2022

Venue

Bluecity 010

Maasboulevard 100
Rotterdam, Zuid - Holland 3011 TX Nederland

+ Google Maps

Phone:

010 307 2247

Visit Venue Website

Organisator

Bluecity 010
Phone: 010 307 22 47
Email:
Website: Visit Organizer Website