Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Landelijke Imkerdag: open dag bij het Ambrosiusgilde

Op zaterdag 9 juli is er weer een open dag bij het Ambrosiusgilde. Iedereen van jong tot oud is van harte welkom op de bijenstand aan de Nesseweg. Daar kunnen bezoekers de bijenvolken van dichtbij bewonderen en alles leren over de fascinerende wereld van de honingbij. Verder is de gevarieerde bloementuin vrij toegankelijk en zijn er bijvriendelijke planten verkrijgbaar. En natuurlijk is er ook volop ambachtelijke honing uit Rotterdam en omstreken.

De bijenvolken van het Ambrosiusgilde

Er leven zo’n vijftien bijenvolken op het terrein van het Ambrosiusgilde. Zij worden met zorg onderhouden door de docent en de basiscursisten van de vereniging. Tijdens de open dag zijn er rondleidingen langs de bijenkasten. Die zijn voor deze gelegenheid ook van binnen te bekijken. Een volk kan wel uit 60.000 bijen bestaan!

De honingbij is onmisbaar voor de bestuiving van bloemen en gewassen. Het Ambrosiusgilde bestaat bijna 100 jaar en telt 250 leden, niet alleen in Rotterdam maar in de hele provincie Zuid-Holland. De vereniging verzorgt elk jaar een basiscursus. Tijdens de open dag zijn oude en nieuwe leden aanwezig om te vertellen hoe je imker wordt, hoe je honing kunt oogsten, wat de taakverdeling is tussen de werksters, darren en de bijenkoningin. En nog veel meer.

En je hoeft geen imker te zijn om bijen te helpen. Dat kan ook door de planten waar bijen van leven in je tuin of op je balkon te plaatsen. Deze drachtplanten zijn tijdens de open dag verkrijgbaar. Je kan ook een bijenvolk adopteren: op de open dag kan je daar alles over vragen!

Er zijn in Nederland een paar honderd soorten wilde bijen, die vaak in hun eentje leven. Helaas hebben zij het extra moeilijk. Op de bijenstand van het Ambrosiusgilde kan je leren hoe je deze bijen eenvoudig kunt helpen met je eigen bijenhotel.

Uiteraard bieden leden de honing aan van hun eigen bijenvolken. Daarnaast zijn er ook andere bijenproducten te krijgen. Zoals mede, de oudste drank ter wereld, met de smaak van honing en bloemen. Een ander bekend bijproduct van het imkeren is bijenwas. Die wordt van oudsher gebruikt voor kaarsen.

Het programma volgt nog.

PRAKTISCHE INFORMATIE

* De open dag is op zaterdag 9 juli 2022 van 10 tot 16 uur. Het is niet nodig om je van tevoren aan te melden.
* De educatieve bijenstand van het Ambrosiusgilde ligt aan de Nesseweg in Zevenhuizen-Rotterdam, zie de routebeschrijving hieronder.
* Kom je met het OV? Metrohalte Hesseplaats ligt op een kwartiertje lopen.

Routebeschrijving

– Rotterdam, president Wilsonweg (Ommoord), neem de Nesseweg (ongenummerd) richting Verlaat, na ca. 150 meter aan de linkerkant
– Of zie Google Maps: KLIK HIER

juli 09 2022

Details

Datum 9 juli
Tijd 10:00 - 16:00
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Ambrosiusgilde

Nesseweg
Zevenhuizen, Zuid-Holland Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Ambrosiusgilde
Email:
Website: Visit Organizer Website