Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Excursie naar de Rotterdamse Eschpolder

Een prachtig natuurgebied bij de van Brienenoordbrug.  Een excursie naar de Rotterdamse Eschpolder door Aart van Dragt.
Toelichting: Duizenden automobilisten passeren dagelijks de Brienenoordbrug onwetend van het een prachtig natuurgebied dat daar dichtbij ligt. Het is een soort Oostvaardersplassen in het klein! Het kleine gebied vormt een bijzonder mooi stukje rivierlandschap vlak bij de grote stad. Vanaf de “oude” Nesserdijk, aangelegd in 1270, heeft u aan de ene zijde een mooi uitzicht op de rivier aan de andere zijde staan nog enkele oude boerderijen.

In de zeventiende eeuw lieten rijke kooplieden hier twee monumentale buitenverblijven bouwen, maar die zijn in de negentiende eeuw verdwenen. Slechts de naam Rozenhof op een boerderij uit 1800 herinnert nog aan zo’n buitenverblijf. Weinig is er van de oorspronkelijke bebouwing bewaard gebleven. Een hele woongemeenschap is verdwenen. Ingrepen als de bouw van de van Brienenoordbrug, het drinkwaterleidingbedrijf en in 1970 de Deltadijk hebben voortdurend stukjes van het gebied afgesnoept.

Slechts 14 hectaren resteren. Sinds 1917 bestonden er plannen om de rivierbocht ter plekke af te snijden. In 1975 kwam Rijkswaterstaat opnieuw met dit plan waardoor ook dit resterende gebied zou verdwijnen. Om politici te overtuigen van het bijzondere van dit gebied, zijn toen de planten en vogels geïnventariseerd. Er werden een onvoorstelbaar aantal van 209 plantensoorten gevonden en een kwart van de in Nederland broedende vogelsoorten bleek ook hier te nestelen! Aantallen die in veel grotere natuurgebieden vaak niet gehaald worden. Uiteindelijk gingen de plannen niet door, zodat iedereeen nog steeds van dit unieke gebied kan genieten.

 

Praktische informatie:

  • Vertrek vanaf parkeerplaats bij NME Centrum “de Groene Draak” te Ridderkerk om 9.30 uur.
  • Of ca. 15 minuten later (9:45) bij de ingang aan de Schaardijk.
  • Aanmelden via het contactformulier op DEZE pagina.
  • Er is een afwisselende rondwandeling van 3 kilometer mogelijk.
maart 07 2020

Details

Datum 7 maart 2020
Tijd 09:30 - 12:00
Evenement Categorieën: , , ,
Evenement Tags:, , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

NME Centrum De Groene Draak

Kastanjelaan 27
Ridderkerk, Zuid-Holland 2908 LH Nederland

+ Google Maps

Organisator

Natuurvereniging IJsselmonde
Email:
Website: Visit Organizer Website