Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Erik Hijweege: New Habitat – bedreigde dieren gered

Wereldwijd zijn meer en meer diersoorten in gevaar. Volgens de Rode Lijst van de IUCN lopen ruim 19.000 soorten risico binnen afzienbare tijd uit te sterven. De ijsvlaktes, savannes en regenwouden die van oudsher hun leefgebied vormen, worden steeds meer aangetast door de mens. Fotograaf en kunstenaar Erik Hijweege was op Borneo getuige van de illegale verwoesting van het regenwoud voor palmolieplantages. Die dramatische aanblik inspireerde hem de vernieling van natuurlijke biotopen op een creatieve manier onder de aandacht te brengen met zijn fotoserie New Habitat die het Natuurhistorisch Museum Rotterdam van 19 januari t/m 22 maart 2020 exposeert.

Om hun voortbestaan te garanderen verplaatst Erik bedreigde dieren naar een nieuwe, veilige leefomgeving. De foto’s tonen deze nieuwe realiteit, waarin dieren zich snel hebben aangepast. De Afrikaanse olifant voelt zich thuis in de Italiaanse Dolomieten en de Rothschildgiraffe heeft zich gevestigd op IJsland. De keizerspinguïns die werden gefotografeerd op het kruiend ijs bij Hindeloopen lijken Antarctica nooit te hebben verlaten, en langs een Rotterdamse havenkade sluipt een luipaard.

New Habitat wil bijdragen aan bewustwording van de huidige uitstervingsgolf en zo aanzetten tot het beschermen van de oorspronkelijke leefomgeving van bedreigde dieren.

Oerfotografie
Erik Hijweege gebruikte voor New Habitat een negentiende-eeuwse fototechniek: het natte collodiumprocedé. Hierin wordt zwart aluminium lichtgevoelig gemaakt met zilvernitraat. De ontstane Tintype levert een beeld van bijzondere esthetiek en kracht.

januari 19 2020

Details

Datum 19 januari 2020
Tijd 11:00 - 17:00
Terugkerend
(zie alle data)
Evenement Categorieën:
Evenement Tags:, , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Westzeedijk 345
Rotterdam,

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Phone: 010 266 04 60
Email:
Website: Visit Organizer Website