Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Doe mee aan de Tuinvlindertelling

vlinders tellen

Op zaterdag 4 juli 2020 begint de Landelijke Tuinvlindertelling. Deze telling wordt voor de 12e keer door De Vlinderstichting georganiseerd en duurt 4 weken. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via www.vlindermee.nl. Tel zo vaak je wilt een kwartier lang de vlinders die je in je tuin of op je balkon ziet en geef ze door. Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gemeld. Welke vlinder wordt dat dit jaar?

Juli Vlindermaand

De hele maand juli kan je meedoen aan de tuinvlindertelling. De bedoeling is dat je een kwartier lang in je tuin of op je balkon telt welke en hoeveel vlinders je ziet. Het gaat daarbij om het maximumaantal dat je gelijktijdig hebt gezien. Als er bij het begin van de telling een dagpauwoog op de vlinderstruik zit die wegvliegt en op het einde van de telling zit er weer eentje, dan wordt er maar één vlinder ingevuld. Zie je  er op een gegeven moment drie bij elkaar, dan telt dat natuurlijk wel mee. Je kan zo vaak tellen als je wilt, als je maar steeds bij elke nieuwe telling weer met een schone lei begint en dus bij alle soorten op nul. Je kan zelfs meerdere keren op een dag tellen. We hopen dat er veel tuinen worden geteld en ook zo verspreid over het land dat we uitspraken kunnen doen over de vlinderverdeling in Nederland. Tijdens de vorige tuinvlindertelling bleek de kleine vos in het noorden veel meer voor te komen dan in het zuiden. Zien we dat dit jaar weer?

Waarnemingen doorgeven

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin of op het balkon direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl.

Herkenningskaart

Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

 

Effecten van de droogte

vlinders tellenDe zomers van 2018 en 2019 waren extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. Er werden voornamelijk koolwitjes gezien, die goed tegen hitte kunnen. De Vlinderstichting is benieuwd naar de cijfers van 2020. Want door de vlinders te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat die beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling bijdragen aan die kennis.

Maak je tuin vlinderklaar!

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

✔ Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
✔ Zorg voor voedselplanten voor rupsen
✔Gebruik geen gif

Foto: Jurgen Hoekstra

juli 04 2020
  ·  
juli 26 2020

Organisator

Vlinderstichting
Phone: 0317 - 46 73 46
Email:
Website: Visit Organizer Website