Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

DIGITALE RONDLEIDING GEMAAL ABRAHAM KROES

Hoe houden we onze polders droog? Hoe werkt een gemaal precies?  Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard laat het je zien via een Facebook Live op zaterdag 8 mei om 11:00.  Je kan meekijken met de rondleiding door het imposante Gemaal Kroes in Moordrecht. Vanuit huis kan je vragen stellen en krijg je genoeg mee van de indrukwekkende pompen die bijna 1 miljoen liter water per minuut kunnen verstouwen.

Praktisch

Gemaal Abraham Kroes

Tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel ligt aan de Hollandsche IJssel het gemaal ‘Abraham Kroes’. Deze poortwachter van de Watertuin –qua watermanagement een technisch hoogstandje – zorgt ervoor dat we in de diepste polders (6.76 m onder NAP) van Nederland droge voeten houden.

Dit gemaal verzorgt de bemaling van de Prins Alexanderpolder en de Zuidplaspolder. Uniek in Nederland is dat dit gemaal zowel een poldergemaal als een boezemgemaal is. Een poldergemaal pompt water van lager naar hoger niveau in de polder. Een boezemgemaal zorgt dat polderwater uit de boezem, hier de Ringvaart, wordt uitgemalen naar de rivier. Deze zeldzame combinatie van polder- en boezembemaling is ondergebracht in één gebouw.

Een bijzondere plek dus om tijdens een ‘Ommetje Abraham Kroes’ even bij stil te staan: zie ook www.beleefzuidplas.nl/wandelen

Week van ons Water

Van zaterdag 1 mei t/m zaterdag 16 mei is het weer Week van Ons Water.  Het Hoogheemraadschap laat je graag van alles zien over hun werk als waterschap. In verband met het coronavirus bieden ze helaas nog geen excursies op locatie aan, maar toch is er deze twee weken van alles te doen. Kijk HIER op hun website voor meer informatie.

mei 08 2021

Details

Datum 8 mei 2021
Tijd 11:00 - 12:30
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

ONLINE

thuis achter je computer

+ Google Maps

Organisator

hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Website: Visit Organizer Website