Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

De Nationale Mollentelling

Dit weekend is de derde Mollentelling! De Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Waarneming.nl, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling roepen iedereen op om in dit weekend te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven. De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat. Wat weten we eigenlijk over de mol? De mol komt (bijna) overal in Nederland voor, maar waar precies?  De organisaties roepen iedereen op om op zaterdag 13 – zondag 21 februari te zoeken naar mollen(sporen). Eerder was dit op 13 en 14 februari, maar vanwege de weersomstandigheden is de telling een week verlengd! Waarnemingen kun je doorgeven via Tuintelling.nl of via het speciale mollenmeldpunt voor bijvoorbeeld mollen buiten tuinen.

Doe mee, tel mee!

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste is om de locatie in te vullen. Je mag uiteraard ook het aantal molshopen tellen en doorgeven (“aantal individuen”). De meest voorkomende sporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook verscholen zijn in het bos. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein.

Omdat er nog weinig bekend is over het voorkomen van mollen in steden en stadsparken roepen ze dit jaar op om juist in deze gebieden de zoeken naar molshopen.

Mollenmeldpunt

Via dit meldpunt kun je tijdens de Mollentelling je waarnemingen doorgeven. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming door te geven. In de meeste gevallen zal dit een molshoop zijn, maar wie weet vind je uitwerpselen, pootafdrukken of zelfs een mol! Uiteraard mag je ook het aantal molshopen doorgeven als je er meer dan één ziet. Uiteraard kunnen waarnemingen in de tuin ook worden doorgegeven via de website van de Jaarrond Tuintelling. De data gebruiken we om de verspreiding van de mol (nog beter) in kaart te brengen. Over het aantal mollen kunnen we met deze telling geen conclusies trekken. Het mollen ‘weekend’ is een mooie gelegenheid om wat meer te leren over dit verborgen levende zoogdier.

Ga naar de site van de zoogdierenvereniging om meer te lezen

Resultaten van vorig jaar

​De mollen(sporen)telling is opgezet naar aanleiding van het idee van Vroege Vogels om samen op een positieve manier de mol onder de aandacht te brengen.  In 2019 was de eerste landelijke mollen(sporen)telling. De resultaten daarvan lees je hier.

 

februari 13 2021
  ·  
februari 21 2021

Details

Start 13 februari 2021 @ 08:00
Eind 21 februari 2021 @ 17:00
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Organisatoren

Zoogdierenvereniging
Phone: 024-7410500
Email:
Website: Visit Organizer Website
Waarneming.nl
Website: Visit Organizer Website