Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

BlueCity Radio: Rethinking Fashion

Tijdens Fashion Revolution Week duikt Bluecity010 dieper in de wereld achter onze kledingkast. Shirts uit Bangladesh, broeken uit China, ieder seizoen een nieuwe jas. We maken ons allen schuldig aan het kopen van té veel én goedkope kleding. Daar tegenover staat dat we ook steeds sneller kleding weggooien. Tijdens COVID begonnen Nederlanders massaal met opruimen en puilde de kledingbakken over. Wist je dat minder dan 1% van alle textiel in de wereld weer wordt teruggebracht in nieuw gerecycled textiel? In deze editie van BlueCity Radio editie gaan ze op onderzoek naar deze textielberg. Hoe groot is deze eigenlijk? En hoe gaat Rotterdam om met het weggegooide textiel? En hoe draaien we de knop van “fast fashion” naar “slow fashion” om en wat kan jij doen om die textielberg te laten krimpen?

Meld je hier gratis aan: https://bit.ly/3mToH0Y

Onder andere in de uitzending

Blue City Radio gaat in deze radio uitzending op in wat de textielberg is en waarom dit een probleem is. Want hoe zit dat nu eigenlijk met het Rotterdams textiel? Hier weten Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van EigenDraads alles van. Samen brengen ze niet alleen de problematiek en oplossingen voor Rotterdams textiel in kaart en treden ze hiermee op de voorgrond. Ook helpen ze hun partners hun circulaire plekje in het fashion- en textiellandschap vorm te geven. Maar daar blijft het niet bij, EigenDraads steek namelijk ook zelf de handen uit de mouwen. Op deze manier zoeken ze manieren om textiel een nieuw leven te geven, en maakten ze bijvoorbeeld een brandnieuw t-shirt van textiel dat achterbleef na de marathon. In deze uitzending nemen Hilde en Remi ons mee naar de achterkant van de textielindustrie: wat moet er volgens hen veranderen en waarom?

Vervolgens zal Virpi Heybroek aanschuiven. Zij is strategisch adviseur Textiel bij de gemeente Rotterdam en neemt ons mee in wat er op dit moment met textiel gebeurt in Rotterdam, maar ook waar de uitdagingen en kansen hierin liggen. Niet alleen vanuit de gemeente zelf, maar ook vanuit  ondernemerschap.

Inez Naomi Correa Alves deelt haar blik op de textielberg vanuit het perspectief van een Rotterdamse styliste. Waar ligt de balans tussen duurzaamheid en esthetiek? Inez Naomi is fashion styliste, docent aan het Amsterdam Fashion Institute en oprichter van STUDIO INCA. Ze is gespecialiseerd in design en haar creatieve studio ondersteunt retailers in het vormgeven van hun nieuwe kledingcollecties.

Daarnaast zal Monique Drent van Awaerness Kollektiv je een concreet handelingsperspectief bieden: wat kan jij doen om de textielberg in te perken? Om overconsumptie en snelle doorloop van fashion terug te dringen, informeert en inspireert Awaerness Kollektiv de fashionindustrie. En biedt ook gelijk een alternatief. In shops en op evenementen zetten ze in op het hergebruik van kleding. ‘Niet herswapbare’ materialen worden tot nieuwe kleding en producten gemaakt. Op die manier kan je toch duurzaam nieuwe kleding kopen.

Verder schuift Arno Bonte aan. Als wethouder bij de gemeente Rotterdam zet hij zich in voor duurzaamheid en de energietransitie in de stad. Hij gaat in gesprek over waarom het zo belangrijk is de huidige patronen die leiden tot afgedankt textiel te veranderen, juist in Rotterdam.

 

De radioaflevering is te beluisteren en te bekijken via het YouTube kanaal.

april 23 2021

Organisator

Bluecity 010
Phone: 010 307 22 47
Email:
Website: Visit Organizer Website