Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

22 Mei: Internationale dag voor de biodiversiteit

Vandaag 22 mei is uitgeroepen door de Verenigde Naties tot internationale dag voor de biodiversiteit. Hoewel er steeds meer wordt erkend dat biologische diversiteit een wereldwijde troef is die van grote waarde is voor toekomstige generaties, wordt het aantal soorten aanzienlijk verminderd door bepaalde menselijke activiteiten. Gezien het belang van openbaar onderwijs en bewustwording van deze kwestie, hebben de VN besloten om de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit jaarlijks te vieren. Thema 2020: Onze oplossingen liggen in de natuur

De gevolgen van biodiversiteitsverlies.

Biodiversiteitsverlies is een groot verlies voor de mensheid. Biologische diversiteit wordt vaak begrepen in termen van een grote verscheidenheid aan planten, dieren en micro-organismen, maar het omvat ook genetische verschillen binnen elke soort – bijvoorbeeld tussen variëteiten van gewassen en rassen van vee – en de verscheidenheid van ecosystemen (meren, bossen, woestijnen, landbouwlandschappen) die meerdere soorten interacties tussen hun leden (mensen, planten, dieren) organiseren. Biologische diversiteitsbronnen zijn de pijlers waarop we beschavingen bouwen.

Vis levert 20 procent van het dierlijke eiwit aan ongeveer 3 miljard mensen. Meer dan 80 procent van de menselijke voeding wordt verzorgd door planten. Maar liefst 80 procent van de mensen die op het platteland in ontwikkelingslanden wonen, vertrouwt op traditionele, op planten gebaseerde medicijnen voor basisgezondheidszorg. Maar verlies van biodiversiteit bedreigt iedereen, inclusief onze gezondheid.  Het is bewezen dat verlies aan biodiversiteit zoönosen – ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen – zou kunnen uitbreiden, terwijl het, als we de biodiversiteit intact houden, uitstekende hulpmiddelen biedt om pandemieën te bestrijden, zoals die veroorzaakt door coronavirussen.

Thema 2020: Onze oplossingen liggen in de natuur.

Één ding zeker: ondanks al onze technologische vooruitgang zijn we volledig afhankelijk van gezonde en levendige ecosystemen voor ons water, voedsel, medicijnen, kleding, brandstof, onderdak en energie, om er maar een paar te noemen. Het thema “Onze oplossingen liggen in de natuur” benadrukt de hoop, solidariteit en het belang van samenwerking op alle niveaus om een ​​toekomst van leven op te bouwen in harmonie met de natuur.

2020 is een jaar van reflectie, kansen en oplossingen. Van ieder van ons wordt verwacht dat we ‘beter zullen bouwen’ door deze tijd te gebruiken om de weerbaarheid van naties en gemeenschappen te vergroten terwijl we herstellen van deze pandemie.
2020 is het jaar waarin de wereld meer dan ooit een sterke wil kan signaleren voor een wereldwijd raamwerk dat “de curve zal buigen” over het verlies aan biodiversiteit ten voordele van de mens en al het leven op aarde.
2020 zal de laatste periode zijn van het Strategisch Plan voor Biodiversiteit 2011-2020 en de 20 Aichi Biodiversiteitsdoelen, evenals het VN-decennium voor Biodiversiteit, wat leidt tot de overgangsfase voor het begin van andere nieuwe cruciale biodiversiteitsgerelateerde decennia voor de periode 2021-2030: het VN-decennium van oceaanwetenschap voor duurzame ontwikkeling en het VN-decennium voor herstel van ecosystemen; en de VN-biodiversiteitstop, om de urgentie van actie op het hoogste niveau te onderstrepen ter ondersteuning van een wereldwijd biodiversiteitskader na 2020.

mei 22 2020

Details

Datum 22 mei 2020
Kosten Gratis
Evenement Categorieën:
Evenement Tags:, , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Organisator

UN
Website: Visit Organizer Website