Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

12 februari Internationale Darwin Dag

Twaalf februari is Internationale Darwindag. Charles Darwin, de bedenker van de theorie van evolutie door natuurlijke selectie, werd op 12 februari 1809 geboren. Het is een feestdag waarop de wetenschap in het algemeen en het werk van Darwin in het bijzonder onder de aandacht gebracht worden. Het doel is om mensen te enthousiasmeren en begrip te kweken voor de prachtige wereld waarin we gezamenlijk leven met alle planten en dieren.

Op 12 februari wordt overal ter wereld Darwindag gevierd: de geboortedag van Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie. Het Geuzenhuis (Brussel) viert mee met een jaarlijkse Darwinlezing. Dit jaar wordt die verzorgd door de vooraanstaande Amerikaanse filosofe Ruth Millikan.

(Mental representations that are physical; with Darwin in the lead)
Prof. dr. Ruth Millikan

Hoe kunnen stoffelijke dingen als hersencellen of neuronen aanleiding geven tot de schijnbaar niet-stoffelijke dingen waaruit ons mentale leven bestaat: gedachten, gevoelens, verlangens, angsten, mentale voorstellingen van iets, enzoverder?
Hoe verklaren we dit rijke mentale innerlijke leven zonder terug te vallen op ‘hocus pocus’, of zonder te vervallen in het aloude dualisme tussen materie en bewustzijn? Gelukkig wijst Darwin ons de weg.
De grote kracht van Darwins evolutietheorie is dat die het mogelijk maakte om het leven op aarde
naturalistisch te verklaren. Dat wil zeggen: in overeenstemming met de natuurwetenschappen.
Darwin serieus nemen wil zeggen dat je ook voor de menselijke geest geen uitzondering toestaat, en die probeert te verklaren binnen het materialistische wereldbeeld van de natuurwetenschappen. Enkele eeuwenoude filosofische problemen steken dan de kop op. Kan Darwin ons een oplossing aanreiken voor het aloude mind-body probleem?

. . is een vooraanstaand Amerikaans filosoof, met een academische carrière die zich uitstrekt van 1969 tot nu. Ze is gespecialiseerd in de filosofie van de biologie, psychologie en taal. Voor haar werk ontving ze verschillende prestigieuze prijzen en onderscheidingen.

Praktisch

Darwinday.org

Er is een hele website die toegewijd is aan Darwin Day. Zo is er  van 8 februari tot 12 februari een Darwin festival, met diverse lezingen die je gratis kan bekijken. Deze zijn wel in het Engels. Ga hier naar de site om te kijken:  Darwin festival

De Reis van de Beagle

De reis die Charles Darwin maakte op HMS Beagle – die van 1831-1836 de wereld over voer – vormde de basis voor diens On the Origin of Species en daarmee de evolutietheorie. Zo veranderde één reis niet alleen onze blik op de mensheid, maar ook op de wereld. In 2009 sloegen de VPRO, Canvas en Teleac de handen ineen om die reis te herhalen. Gedurende acht maanden en ontelbare uren tv, radio en online producties, reist een nieuwe Beagle-crew Darwin achterna en kijkt hoe het ervoor staat met zijn erfenis én onze toekomst. Je kan op de website nog steeds heel veel informatie vinden, en als je geabooneerd bentr op NPOstart kan je ook de afleveringen nog zien. Zeker de moeite waard. Ga HIER naar de site over de Reis van de Beagle.

 

Bron: KB bibliotheek, dagvanhetjaar.nl, vpro.nl, www.demens.nu