Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

10 en 11 juli Het Voedselbos Festival

Neem een kijkje in een van de oudste Voedselbossen van Rotterdam. Verdwaal onder begeleiding langs alle groeiende ideeën en bloeiende idealen. Ontdek nieuwe smaken en bewonder al het eetbaar moois uit het bos.

Over het festival

Wat is een voedselbos? Wat groeit er allemaal in een voedselbos? Waar is een Voedselbos goed voor? Is het een alternatief voor de huidige landbouw? Hoe kan een voedselbos bijdragen aan klimaatadaptatie? Kun je wel een voedselbos in de stad hebben? Deze en nog een heleboel andere interessante vragen komen aan bod op het allereerste Voedselbos Festival van Nederland!

Het Voedselbos Festival is een initiatief van Coöperatie Ondergrond, georganiseerd in samenwerking met Het Groen Traineeship. Coöperatie Ondergrond ontwikkelt voedselbossen en op voedselbosprincipes gebaseerde eetbaar groene plekken in en om de stad.

Wat is een Voedselbos?

Een voedselbos is niets nieuws, maar eigenlijk al een eeuwen oud concept. Het functioneert zo veel mogelijk als een natuurlijk bos, maar is gericht op productie van voedsel. In een voedselbos wordt gewerkt met verschillende lagen gewassen om zo goed mogelijk een natuurlijk ecosysteem te creëren. Zo kun je van 1 vierkante meter peren, frambozen en eetbare bloemen oogsten, en dat jaar na jaar want alle gewassen zijn meerjarig. Alles wat leeft (en niet meer leeft) in het voedselbos heeft een belangrijke taak. Bijen bestuiven de bloemen, vogels eten de slakken, en dode takken of gewassen vormen weer nieuw voedsel voor al het leven in het bos. Er gaat dus niets verloren. Met extreme regenval zorgt een gezonde bodem er voor dat al het water wordt opgeslagen. Op hete zomerdagen heeft het bos door zijn gezonde bodem en diepe wortels genoeg water. Een voedselbos kan dus wel tegen een stootje, heeft weinig hulp van ons nodig om z’n werk te doen én slaat CO2 op. Dat is nog eens een mooi systeem!

Hoofdprogramma

Het hoofdprogramma van het festival vindt plaats in Voedselbos de Overtuin en is uitstekend geschikt voor mensen die nog weinig of zelfs geen kennis hebben van voedselbossen. Gezien de huidige omstandigheden omtrent Corona hebben wij besloten om te werken met vaste tijdsloten inclusief rondleider. Een ticket staat garant voor een uitgebreide rondleiding in Voedselbos de Overtuin, een workshop observeren en een proeverij met producten uit het bos. Het programma in de Overtuin duurt in totaal 3 uur. Dit alles in kleine vaste groepen. Het is mogelijk om aansluitend een bezoek te brengen aan Trompenburg Tuinen & Arboretum, dit zit in de ticketprijs inbegrepen. In Trompenburg Tuinen & Arboretum bevindt zich ook een restaurant/terras waar vooraf of achteraf een drankje of hapje genuttigd kan worden op eigen gelegenheid.

Randprogramma

Naast het hoofdprogramma in Voedselbos de Overtuin zijn er in Rotterdam nog veel meer activiteiten! Verspreid door de stad op andere voedselbos(tuin)locaties zijn er diverse workshops te volgen of rondleidingen te doen. Voor deze activiteiten is een extra ticket nodig. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet naar het hoofdprogramma te gaan en alleen een los ticket voor een workshop of rondleiding te boeken.

Ga hier naar het programma

Om dit festival voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken, bieden Coperatie Ondergrond verschillende soorten tickets aan.

Ticket hoofdprogramma
Student / Laag inkomen: €15.00
Regulier: €27.50
Steun ons & compenseer een goedkoper ticket: €40.00

*Om het festival duurzaam voort te kunnen zetten hopen zij dat iedereen een tickets kiest dat past bij zijn of haar draagkracht. Zij vinden dat de kennis die ze delen, ongeacht je inkomen, voor iedereen beschikbaar moet zijn.

*Een museumjaarkaart of Rotterdampas? Dan ontvang je €5,- korting op een ‘Regulier’ of ‘Steun ons’ ticket. Vul de kortingscode: KORTINGTROMPENBURG in bij het afrekenen. We controleren/scannen jouw Museumjaarkaart of Rotterdampas op het festival.

Ticket losse workshops of rondleiding
Regulier: €7.50

juli 10 2021
  ·  
juli 11 2021

Venue

Voedselbos de Overtuin

Groene Wetering 37
Rotterdam, Zuid-Holland 3067pb Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Coöperatie Ondergrond
Phone: 0643093401
Email:
Website: Visit Organizer Website