Doe-tip: Koken met ‘on’kruid

Wist je dat je heerlijke gerechten kan maken met onkruid? Zodra je tuin weer vol staat met zevenblad, hondsdraf of vogelmuur, baal dan vooral niet maar pluk er wat van en ga lekker aan de slag met één van onderstaande recepten van IVN afdeling De Oude IJsselstreek. 


Foto: Jan van der Straaten

Recept: Gesmoord Zevenblad
De vraag is waarom we zevenblad eigenlijk zo graag kwijt willen uit de tuin. De plant is namelijk eetbaar en staat in Scandinavische landen, Rusland en Litouwen geregeld op het menu. Jonge bladeren – ze smaken een beetje naar peterselie – zijn ook heerlijk door salades. Verder kan het blad bereid worden op de wijze van spinazie; zevenblad is een gezonde (en goedkope!) groente die veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur bevat.

Door tijdens het groeiseizoen om de paar weken het zevenblad te eten, verminder je vanzelf het probleem van zevenblad. Door het wegplukken van de bladeren raakt het wortelstelsel uitgeput.

Ingrediënten:
bijgerecht voor 4 personen/ 10-20 min
800 gram bladeren van het zevenblad
3 el olie
3 uien
3 teentjes knoflook
mespunt foelie
3 aardappelen
zout
3el room

Voorbereiding
De bladeren wassen, in een zeef begieten met kokend water en laten uitlekken.
Bereidingswijze
De gehakte ui en de knoflook glazig bakken in de olie, de bladeren toevoegen en ze even laten meesmoren. geraspte aardappelen, room en zout toevoegen en alles op smaak brengen met gemalen foelie. Het mengsel al roerend dikker laten worden.

Foto: Mark Zekhuis

Recept: Hondsdraf Pesto
Hondsdraf vind je overal, je moet het natuurlijk wel zelf plukken. Pluk de jonge, kleine blaadjes. Herkennen is niet moeilijk. In de traditionele Italiaanse pesto kun je basilicum vervangen door hondsdraf. Erg lekker en weer eens wat anders!

Ingrediënten:
50 gram pijnboompitten
50 gram verse hondsdraf
2 knoflookteentjes
1/2 tl zeezout
30 gram Parmezaanse kaas
20 gram pecorino
125 ml olijfolie.

Bereidingswijze

Doe de pijnboompitten, hondsdraf, knoflook, zout en olie in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel ontstaat.
Doe het mengsel in een kom en roer de kazen erdoor.

 

Foto: Peter Meininger

Recept: Vogelmuur Sandwich
De smaak van vogelmuur is vergelijkbaar met veldsla en spinazie; nootachtig en aards. Aangezien de plant tjokvol zit met mineralen (kalium, magnesium, fosfor) en vitamine A, B6, B12, C en D, is het een echte superfood! Vogelmuur bevat echter ook oxaalzuur en saponines, dus je moet er niet dagen achter elkaar handenvol van naar binnen werken.

Ingrediënten:
4 boterhammen
4 teentjes knoflook
50 gram gewassen en fijngesneden vogelmuur
peper en zout
roomkaas.
Bereiding
Rooster de boterhammen in het broodrooster. Als ze bruin zijn besmeren met roomkaas. Snij de knoflook fijn en verdeel per boterham één knoflook over een boterham. Verdeel de vogelmuur over de roomkaas en strooi er naar smaak wat peper en zout over.

Bron: https://www.ivn.nl/groen-om-te-doen/nieuws/doe-tip-koken-met-onkruid