Doe mee met de Merel Gedichten Wedstrijd!

De nachtegaal en de veldleeuwerik komen een eind, maar waarschijnlijk steekt de merel ze toch naar de kroon als meest bezongen vogel in de Nederlandse literatuur.  De Vogelbescherming daagt je uit om die voorsprong verder te vergroten: schrijf een merel-gedicht!

Merelzang tijdens een bloemige voorjaarsavond. Daar wordt een mens gelukkig van, al is het soms met een vleugje melancholie, want met elk nieuw voorjaar verstrijkt ook de tijd. Minder gelukzalig melancholisch is de toestand van de merel in Nederland. Vanaf 2016 is 30 procent van de merels verdwenen! Niet in de laatste plaats door een virus, maar is meer aan de hand. Wat dat is onderzoeken we in 2022 tijdens het Jaar van de Merel, georganiseerd door Vogelbescherming en Sovon. Het Jaar van de Merel is de aanleiding van deze poëziewedstrijd.

Zo doe je mee!

Een zomer lang heb je de tijd om op een merel-gedicht te broeden. Op het moment dat de merels zwijgen, is het woord dus aan jou. Op 31 augustus moet het niet eerder gepubliceerde gedicht (van max. 250 woorden) bij de Vogelbescherming binnen zijn. Je kan het uitsluitend opsturen via vogelbescherming.nl/merelgedicht. Daar vind je ook alle wedstrijdvoorwaarden.

Deskundige jury

Vogelbescherming maakt een selectie van de 20 meest pakkende, beeldende, originele en taalrijke gedichten. De poëtisch onderlegde jury bestaande uit Ellen Deckwitz, Wim Huijser en Hans Dorrestijn kiest daaruit de winnaar en de nummers 2 en 3.

Prijzen voor de winnaars

De winnaar krijgt behalve een plek in pantheon der letteren óók een publicatie in Vogels 5 (te verschijnen vanaf 29/11). De nummers 2 en 3 publiceert de vogelbescherming op hun website. De drie winnaars ontvangen twee verzamelbundels met poëzie Een zwaluw maakt nog geen zomer en Van vogels krijg je nooit genoeg.De nummer 1 ontvangt bovendien een schitterende ingelijste merel-tekening van Elwin van der Kolk.