Afval jutten in ruil voor bedankje

Bij het strand van Hoek van Holland kunnen bezoekers bij 14 paviljoens een juttas lenen om strandafval in te zamelen. Een volle tas levert een bedankje op. De gemeente, strandwandelaars en paviljoens slaan zo de handen ineen tegen afval.

Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Borden bij strandopgangen in Hoek van Holland met de tekst ‘Aan de wandel? Neem een juttas mee!’, attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. Zo willen de paviljoens samen met de wandelaars de zee plasticvrij maken en de eigen stranden schoonhouden
Aanpak

Grondstof jutten

De Grondstofjutters aanpak komt overgewaaid vanuit andere gemeenten zoals Westland, Den Haag/Scheveningen, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Wijk aan Zee. Daar konden strandbezoekers vorig jaar al een juttas lenen om tijdens hun wandeling om te hangen.

De juttassen zijn in Hoek van Holland het hele jaar door wandelaars te leen bij de deelnemende strandpaviljoens. Bij inlevering van een volle juttas aan afval, krijgen de Grondstofjutters dan ook het hele jaar een bedankje bij de paviljoens.

Bakkie voor en zakkie

In navolging van het initiatief in Hoek van Holland ondersteunt de gemeente deze zomer in het Kralingse Bos de actie ‘Bakkie voor een zakkie’. Deze gaat binnenkort van start. Het inleveren van een volle zak zwerfafval bij een horecaondernemer in het Kralingse bos is een bakje koffie waard.

Meer informatie

De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij de paviljoens: Zeebries, Dechi Beach, FF Tijd, Maribu Beach, The Bing, Zon & Zand, 2Seasons, Casa Verde, Villa on the Beach, Beachclub Royal, Pele Surf Shack, Beach Line, De Surfschool en het PLSTKcafe.

Kijk voor meer informatie over het jutten op www.grondstofjutters.nl.