Botanical chalking

Botanical chalking

Doe jij al aan ‘botanical chalking’? Met krijt de naam bij een stoepplantje schrijven is in Engeland en Frankrijk al een ware trend.  Gewapend met krijt  ga je de straat op, om de namen bij stoepplantjes te schrijven. Stoepplantjes groeien in de spleten van paden en muren in steden en dorpen.  Het benoemen van wilde planten met krijt is begonnen in Frankrijk, en is nu ook een trend aan het worden in de rest van Europa. Met ‘Botanical Chalking’ benadruk je niet alleen het belang van deze onderdrukte plantjes, maar vergroot je het bewustzijn van de aanwezigheid, kennis en respect van deze wilde planten op trottoirs.  Kan jij alle stoepplantjes al benoemen die er groeien in je buurt?  

Stoepplantjes.
In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat ‘onkruid’ dat zomaar vanzelf groeit.  Maar – wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? De Hortus Leiden doet onderzoek naar stoepplantjes. Help je ze ook mee?

Botanical Chalking
Met stoepkrijt kun je aandacht vestigen op wilde bloemen en planten in stedelijke gebieden, en het is nog leuk en leerzaam om te doen ook. Ga op pad met krijt en probeer de stoepplantjes te determineren. Je kan een app, of een natuurgids gebruiken, om je te helpen bij het determineren.  Welke soorten planten groeien bij jou voor de deur, en in je buurt?  Maak een foto van alle plantjes die je hebt gedetermineerd, en zet ze online op sociale media, met o.a. de tags: #stoepplantjes #morethanweeds #botanicalchalking

Zie het als een uitnodiging om een stukje stoep te onderzoeken, en je te verwonderen over de natuur die al die tijd al onder je voeten groeide. Voor een koelere stad en voor meer dierenleven om je heen is het van groot belang dat je deze plantjes laat groeien op plekken waar ze niet in de weg staan.

Tips

Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 3 =