Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Warm welkom schapen in Duinen van Oostvoorne

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap verwelkomt vanaf dinsdag 10 oktober weer ruim 200 schapen grazen op het duingrasland, ‘Heveringen’, vlakbij het bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje. De kudde vertrekt ongeveer een week later naar de Slikken van Voorne en zal daar ruim een maand grazen.

Aanleiding
Het begrazen van het oude duingrasland is nodig om te voorkomen dat het grasland dicht groeit met ruigte en bos. Een schaap eet juist de grassen. Zo blijft er meer ruimte over voor planten zoals de steenanjer, tijm en het geel walstro. Ook nieuwe stammen en takken van bomen en struiken zoals meidoorn en kruipwilg vreten ze weg. Niet Koppelaar van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap vertelt: “Deze manier van begrazing zorgt voor heel veel variatie, omdat de schapen niet overal even diep grazen. De variatie die zo ontstaat is goed voor de ontwikkeling van het bijzondere duingrasland. Dat is echt prachtig om te zien.”

Timing
Het begrazen start zo laat in het seizoen omdat alle planten nu zijn uitgebloeid. De schaapskudde krijgt tegenwoordig ook wat hulp van konijnen. Deze grazer en graver in het duin is ook heel erg belangrijk voor het bloemrijk houden van de duingraslanden.

Begrazing op de Slikken van Voorne
Na een kleine week trekt de kudde naar de Slikken van Voorne. Dit gebied is vergelijkbaar met kwelders in het noorden van Nederland. Ook daar wordt al eeuwen begrazing uitgevoerd. “Bij de slikken was dit tot een paar jaren geleden niet nodig” vertelt Niek Koppelaar. “De invloed van het getijde zorgde ervoor dat het gebied geschikt bleef voor de zeldzame zilte flora. Het probleem is nu dat de hogere en drogere delen van het schor snel verruigen met enkele alles overheersende planten zoals strandkweek en riet.”

Oorzaak
Het ruiger worden van het schor wordt veroorzaakt door het neerkomen van stikstof en fijnstofdeeltjes. De Slikken van Voorne zijn aangewezen als Natura 2000 gebied en de provincie heeft geld beschikbaar gesteld vanuit de  Programmatische Aanpak Stikstof (PAS project) om de verruiging van het schorrengebied tegen te gaan.

Schaapsherder
Schaapsherder Geleijns van Geleijns begrazingsbeheer zal de Heveringen en de Slikken van Voorne met zijn schaapskudde begrazen. Rond de 200 schapen, waaronder 30 geiten zullen overdag hun werk doen en ’s avonds in een afgesloten kraal slapen. De schaapsherder vindt het leuk als mensen komen kijken. Het is wel belangrijk dat publiek zich aan de toegangsregels houdt en zeker dat honden aan de lijn blijven. Afgelopen jaren kwamen er nogal eens honden dwars door het gebied rennen. Dat is jammer en ook niet nodig. Er is aan de rand van de slikken een uitgestrekt hondenlosloopgebied.

oktober 10 2017

Details

Datum 10 oktober 2017
Evenement Categorieën:
Evenement Tags:,
Website Bezoek Event Website

Venue

Tenellaplas

Duinstraat 12a
Rockanje, Zuid - Holland 3235 NK Nederland

+ Google Maps

Phone:

(0181) 48 39 09

Visit Venue Website

Organisator

Zuid Holland Landschap
Phone: 010 272 22 22
Website Visit Organizer Website